Lekker & origineel: de Japanse bento-box

De Japanse keuken is een lekkere en gezonde keuken die veel seizoensproducten gebruikt. Ieder jaargetijde zijn er typische gerechten die tijdens andere maanden niet gegeten worden. Ook in een ‘bento box’ kom je verrassende en heerlijke hapjes tegen!Homemade

De bereiding en samenstelling van de homemade bento verloopt volgens belangrijke regels. Traditie en esthetiek zijn cruciale elementen binnen de Japanse keuken. Maar ook het seizoensaanbod van verse producten, gezonde ingrediënten en natuurlijk smaak zijn belangrijk. In de bento wordt alles harmonieus op elkaar afgestemd. De gerechten moeten natuurlijk, gevarieerd en evenwichtig zijn met seizoensgebonden ingrediënten. Als decoratie worden natuurlijke materialen zoals bloemen, blaadjes of seizoensvruchten  gebruikt. Een harmonieuze afstemming van kleuren is even belangrijk als de variatie in vorm en textuur. Het geheel ziet eruit als een prachtig schilderijtje!

Het hoofdingrediënt is rijst aangevuld met vis, vlees, groenten en eventueel wat fruit. Alles is in kleine, hapklare stukjes apart in de vakjes neergelegd, bijvoorbeeld Tamago-Yaki (Japanse omelet), kleine worstjes, boontjes, garnalen, lotuswortel, bamboescheuten, gestoomde of gekookte groenten, pickles en umeboshi (ingelegde abrikoos). Deze laatste is een vertrouwd element in de bento.

In Japan denkt men dat als iemand een lunchbox eet die gemaakt is door een geliefd persoon, de gevoelens van de kok(kin) overgebracht worden via het voedsel. De bento is een vorm van communicatie tussen de maker en de eter. Een huisgemaakte bento zit dus vol liefde!

 

bron: https://www.libelle.be/lekker/bentobox-beginners-volg-eens-workshop-speelse-lunches/